OAC, 14 Ocak 1995 tarihinde yürürlüğe giren anayasa ile başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Ülkede çok partili sistem geçerli olup, göreve seçilen devlet başkanının görev süresi altı yıl olarak belirlenmiştir. Silahlı kuvvetlerin en yüksek komutanı olarak işlev gören devlet başkanlığı makamı, bu görevde bulunan kişiye parlamentoyu feshetme yetkisini de vermektedir. Devlet başkanının tek başına atama yetkisine sahip olduğu başbakan ve bakanlar kurulunu makamları haricinde ülkede ayrıca her beş yılda bir seçilen 109 sandalyeli ulusal meclis bulunmaktadır.
Önemli Siyasi Partiler
Ülkenin farklı şehirlerinde halk Hristiyan ve Müslüman mahalleler olarak bölünmüş durumdadır. Ülkedeki din ve kabile farkı kökenli anlaşmazlık yer yer çatışmalara neden olmaktadır.
Cumhurbaşkanı Touadéra ve hükümet önceliği ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak açıklamışlardır. Bu çerçevede, hükümet MINUSCA’nın desteğiyle başlatılan “silahsızlandırma, terhis, topluma kazandırma, geri dönüş” (STTG) sürecine ağırlık vermektedir.
Cumhurbaşkanı Touadéra ve hükümetinin uzun vadede yerleşim birimlerinin farklı dini kimliklere göre ayrışmasını arzu etmediği, aynı ailede dahi farklı inançlara sahip kişiler-kardeşler olduğunu ifade ettiği, kent ve kasabalarda tüm inanç gruplarının birlikte yaşayacağı bir düzen hedeflediği yönünde bilgiler mevcuttur.
Faustin Touadéra
Orta Afrika Cumhuriyeti, büyük ölçüde dış yardıma bağımlıdır. Elmas madenlerinin korunması için büyük ölçüde Rus paralı askerleri ile işbirliği yapılmaktadır.
2017 yılında Orta Afrika Cumhuriyeti, Nükleer Silahların Yasaklanmasına ilişkin BM anlaşmasını imzaladı.